top of page
244629918_4207791179350075_4832217713650670059_n.jpeg

170 СУ ''Васил Левски'' е първото и единствено средно учебно заведение в град Нови Искър. От 1938 година по предложение на учителката Малинка Атанасова, се приема и утвърждава като патрон на училището името на Апостола на свободата - Васил Левски и с достойнство носи това име. В продължение на дълги години Училището играе важна роля за интелектуалното развитие и издигането на Нови Искър и района. През 2007 година отбелязахме 150-годишнина на училището заедно с всички възпитаници, учители и цялата културна общественост на град Нови Искър. Едва ли има семейство в града и района което да не е свързано с миналото и настоящето на училището, което да не е съпричастно на ученическия живот и на труда на учителите.

История 

   170 СОУ „Васил Левски” продължава дълголетната просветна традиция от средата на ХІХ в., когато килийното образование задоволява духовните потребности на предците ни от с. Курило. Иван Вазов посещава Курилския манастир през 1890 година и се среща с единствения обитател на манастира – игумена.

  • Новата сграда на училището била издигната на площада. След няколко десетилетия училището отесняло и се подела инициатива за строителството на нова сграда. Един от най- ревностните радетели на тази идея е даскал Георги Богданов. Строежът на новата сграда  започва през  1938 година и е завършена през 1942 година. 

  • През 1938 година по предложение на учителката Малинка Атанасова училището приема за патрон името на Васил Левски.

  • През 1964 година е първата копка на нова сграда /на съвременното, голямо училище/ и то отваря врати за многобройните ученици през 1967 година. 

  • През 1974 г.  170 училище  прераства в ЕСПУ и посреща първите 50 ученици в горен курс. Първият си випуск от абитуриенти изпраща през 1977 г. 

  • Важно събитие в историята на училището през 2007 г е честването  на 150 години просветна дейност, 40 години нова сграда и 30 години от завършването на първия гимназиален випуск.

  • От 1965 година до пенсионирането си директор на училището е била г- жа Зора Георгиева, а от 1989 за двегодишен период директор е г- н Павел Донов.

  • От 1991 до пенсионирането си през 2020 г. длъжността директор на 170 СУ заема г- н Пламен Димитров. 

  • През есента на 2020 г  г- жа Биляна Найденова заема поста директор на училището. Г- жа Найденова продължава да работи за модернизирането на училището,  повишаване качеството на учебния процес  и отстояване на водещото място на 170 СУ сред останалите училища в района.

   За девет десетилетия тук завършват образованието си повече от 10хил. ученици, които се реализират като учители, лекари, инженери, икономисти, юристи и други. Училището е подготвило и възпитало личности, които заемат достойно място във висши учебни заведения, като професори, доценти, асистенти, научни сътрудници, писатели, журналисти, обществени дейци и изявени спортисти. 

   Днес в училището се обучават 850 ученици, разпределени в 35 паралелки обучавани от над 70 учители. 

logo.png

УЧИЛИЩЕ ЛЮБИМО

Химн на 170 СУ "Васил Левски"

     Училище любимо наше, сгушено в красива планина, мъдрост и любов си дало на нас и нашите деца.

     Носиш име свято, носиш и сме горди с това, с български потомци славни славим нашата страна.

     Нека мощно да запеем за теб, училище, с любов, на теб дълбок поклон се пада и слава, слава, слава!

     Училище любимо наше, отвсякъде изпълнено с любов, със двора, с класните си стаи, със благост и учителска любов!

     Носиш име свято, носиш и сме горди с това мъдрост и любов си дало на нас и нашите деца.

/припев/ Нека мощно да запеем за теб, училище, с любов, на теб дълбок поклон се пада и слава, слава, слава!

    Нека всички да запеем за вас, учители, с любов! На вас дълбок поклан се пада слава, слава, слава!

 

И слава, слава, слава!

bottom of page