top of page
244629918_4207791179350075_4832217713650670059_n.jpeg

170 СУ ''Васил Левски'' е първото и единствено средно учебно заведение в град Нови Искър. От 1938 година по предложение на учителката Малинка Атанасова, се приема и утвърждава като патрон на училището името на Апостола на свободата - Васил Левски и с достойнство носи това име. В продължение на дълги години Училището играе важна роля за интелектуалното развитие и издигането на Нови Искър и района. През 2007 година отбелязахме 150-годишнина на училището заедно с всички възпитаници, учители и цялата културна общественост на град Нови Искър. Едва ли има семейство в града и района което да не е свързано с миналото и настоящето на училището, което да не е съпричастно на ученическия живот и на труда на учителите.

История 

   170 СОУ „Васил Левски” продължава дълголетната просветна традиция от средата на ХІХ в., когато килийното образование в Курилския манастир задоволява духовните потребности на предците ни от с. Курило. 

  • Новата сграда на училището била издигната на площада. След няколко десетилетия училището отесняло и се подела инициатива за строителството на нова сграда. Един от най- ревностните радетели на тази идея е даскал Георги Богданов. Строежът на новата сграда  започва през  1938 година и е завършена през 1942 година. 

  • През 1938 година по предложение на учителката Малинка Атанасова училището приема за патрон името на Васил Левски.

  • През 1964 година е първата копка на нова сграда /на съвременното, голямо училище/ и то отваря врати за многобройните ученици през 1967 година. 

  • През 1974 г.  170 училище  прераства в ЕСПУ и посреща първите 50 ученици в горен курс. Първият си випуск от абитуриенти изпраща през 1977 г. 

  • Важно събитие в историята на училището през 2007 г е честването  на 150 години просветна дейност, 40 години нова сграда и 30 години от завършването на първия гимназиален випуск.

  • От 1965 година до пенсионирането си директор на училището е била г- жа Зора Георгиева, а от 1989 за двегодишен период директор е г- н Павел Донов.

  • От 1991 до пенсионирането си през 2020 г. длъжността директор на 170 СУ заема г- н Пламен Димитров. 

  • През есента на 2020 г  г- жа Биляна Найденова заема поста директор на училището. Г- жа Найденова продължава да работи за модернизирането на училището,  повишаване качеството на учебния процес  и отстояване на водещото място на 170 СУ сред останалите училища в района.

   За девет десетилетия тук завършват образованието си повече от 10 хил. ученици, които се реализират като учители, лекари, инженери, икономисти, юристи и други. Училището е подготвило и възпитало личности, които заемат достойно място във висши учебни заведения, като професори, доценти, асистенти, научни сътрудници, писатели, журналисти, обществени дейци и изявени спортисти. 

   Днес в училището се обучават 850 ученици, разпределени в 35 паралелки обучавани от над 70 учители. 

logo.png

УЧИЛИЩЕ ЛЮБИМО

Химн на 170 СУ "Васил Левски"

     Училище любимо наше, сгушено в красива планина, мъдрост и любов си дало на нас и нашите деца.

     Носиш име свято, носиш и сме горди с това, с български потомци славни славим нашата страна.

     Нека мощно да запеем за теб, училище, с любов, на теб дълбок поклон се пада и слава, слава, слава!

     Училище любимо наше, отвсякъде изпълнено с любов, със двора, с класните си стаи, със благост и учителска любов!

     Носиш име свято, носиш и сме горди с това мъдрост и любов си дало на нас и нашите деца.

/припев/ Нека мощно да запеем за теб, училище, с любов, на теб дълбок поклон се пада и слава, слава, слава!

    Нека всички да запеем за вас, учители, с любов! На вас дълбок поклан се пада слава, слава, слава!

 

И слава, слава, слава!

bottom of page