top of page

Покана за участие в Олимпиада по орнитология


Българското дружество за защита на птиците отправя покана към учениците от 5 до 8 клас за участват в Олимпиада по орнитология.

Олимпиадата ще се проведе в два кръга:

· Първият кръг ще бъде проведен онлайн на 1 април 2023 г. от 10:00 до 18:00 часа в рамките на 60 минути, в удобно за участниците време. Желаещите да участват трябва да се регистрират от 15 до 31 март 2023 г. на платформата Kyoso.

· Вторият кръг ще бъде проведен присъствено в ПП „Персина“, гр. Белене в периода 22–23 април 2023 г. За участие във втория кръг ще бъдат поканени първите 20 ученици, показали най-добър резултат от първия кръг. Разходите им за пътуване и престой в Белене ще бъдат поети от БДЗП. Те ще бъдат информирани лично от организаторите.

· Участието е безплатно.

За победителите от финалния кръг ще има специални награди, подкрепящи интереса към орнитологията. Литературата, от която са изведени въпросите за олимпиадата са достъпни за свободно ползване. Списък с препоръчителна литература ще намерите в прикачен файл с този имейл.

Обръщаме се към всички педагози, които биха имали интерес техните ученици да са част от нашата инициатива, с подкрепа в подготовката им в предстоящата олимпиада. Литературата, от която са изведени въпросите за олимпиадата са достъпни за свободно ползване.

Олимпиадата по орнитология е една от най-значимите образователни дейности на БДЗП. Провеждана в периода от 1999 г. до 2008 г., и подновена отново през 2022 г., с подкрепата на Регионалните структури на Министерството на образованието и науката и с участие от над 10 000 ученици от цялата страна, олимпиадата цели да събуди интереса към птиците и природата във възможно най-голям брой млади хора. Опитът ни през годините показва, че отличените ученици във финалните кръгове продължават да развиват своите интереси в сферата на биологията и природозащитата. Някои от победителите от предишните издания вече са изявени учени и специалисти в своята област, с редица значими успехи в опазването на природата, многобройни научни публикации и национални и международни признания и награди.

Повече за нас:

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) е гражданска природозащитна организация, която вече над 30 години работи за опазването на дивите птици, важните за тях места и местообитания, както и за биоразнообразието като цяло, допринасяйки за устойчивото ползване на природните ресурси и за благосъстоянието на хората. Основана през 1988 г. от учени, университетски преподаватели и любители орнитолози, водени от желанието за реални действия за опазването на птиците, през годините организацията постига значими природозащитни успехи, които са резултат, както на доброто партньорството с редица национални, международни институции и организации, така и на подкрепата от обществото. В основата на дейностите и успеха на организацията е привличането на млади хора с изявен интерес към науката и по-специално към опазването на природата.

Повече информация може да намерите на нашия сайт и във Facebook.

За контакти:

Свилен Чешмеджиев – Ръководител проект, Българско дружество за защита на птиците; Тел.: 0878 599 383, e-mail: svilen.cheshmedjiev@bspb.org;

Полина Христова – Отговорник образователни дейности, Българско дружество за защита на птиците, Тел.: 0878 599 380, e-mail: polina.hristova@bspb.org;

Елица Иванова – Отговорник комуникации, Българско дружество за защита на птиците; Тел.: 0879 822 310, e-mail: elitsa.ivanova@bspb.org


19 преглеждания

Последни публикации

Виж всички

Изпит за сертификат за предприемачески умения за ученици 15 - 19 г. със срок 10.05.2024 г

Уважаеми ученици и родители, JA Bulgaria предоставя на учениците в гимназиален етап възможност да придобият международно признато удостоверение за предприемачески умения, което им дава уникално предим

Comments


bottom of page